Upały i dużo słońca za oknem powoduje, że częściej sięgamy po posiłki, które są lekkie, łatwostrawne oraz nie wymagają dużej obróbki termicznej. Ostatnią rzeczą, którą chcemy robić to gotowanie, kiedy za oknem termometry pokazują ponad 30 stopni Celsjusza. Z tego powodu przychodzę z łatwą i smaczną propozycją na lody borówkowo-bananowe, które są świetną opcją pomagającą przetrwać letnią pogodę.
Czego potrzebujesz?
- Dwa dojrzałe banany
- Około 250 gramów borówek (świeżych lub mrożonych)
- 250 ml śmietanki kremówki
- Ulubione owoce do dekoracji
Co może okazać się przydatne?
Do przygotowania doskonały jest pojemnik do blendowania np. Talia, który pozwala bezpiecznie zmiksować składniki, zapobiegając pryskaniu zawartości na zewnątrz. Do przelania przygotowanej masy najlepiej nadawać się będzie szklany pojemnik, który nie ulegnie pękaniu podczas procesu mrożenia, moja propozycja to szklany pojemnik Fresco 1,15 l, który dostępny jest w trzech rozmiarach. Bez obaw możesz umieszczać go w zamrażalniku oraz wykorzystać jako pojemnik na żywność.
Sposób przygotowania
Banany należy pokroić w paski oraz zamrozić. Jeśli nie mamy mrożonych borówek, to je także należy przed zmiksowaniem umieścić w zamrażalniku. Kiedy składniki są odpowiednio zmrożone należy umieścić je w pojemniku do blendowania (lub np. mikserze kielichowym) dodać 250 ml schłodzonej śmietanki kremówki i miksować wszystko na gładką masę. Po kilku minutach przelać zawartość do pojemnika i włożyć do zamrażalnika na kilka godzin. Po wyciągnięciu można udekorować np. pozostałymi borówkami, bananami lub innymi ulubionymi owocami. Smacznego!