Przepyszny przepis na brownie!
10/07/2021 14:22:06 Praktyczne porady
Przepyszny przepis na brownie!

Poniżej znajduje się mój przepis na "brownie" fasolowo - marchewkowe w nieco innej odsłonie. Przepis sukcesywnie udoskonalałam, dzięki temu struktura ciasta nie ujmuje w niczym tradycyjnemu brownie! W środku jest idealnie wilgotne, a po skosztowaniu dosłownie rozpływa się w ustach. Do przygotowania ciasta używam czerwonej fasoli, która może nieco odrzucać na pierwszy rzut oka, ale obiecuję, że jej w ogóle nie czuć podczas jedzenia. Całe wykonanie jest bardzo proste i szybkie. Osobiście nie jestem wielkim mistrzem pieczenia, jednak przygotowywanie brownie nigdy nie skończyło się pożarem, więc KAŻDY będzie w stanie je wykonać, niezależnie od poziomu zaawansowania :)

Potrzebne składniki

  • 3 jajka (rozmiar M lub L)
  • 150 g marchewki
  • Puszka czerwonej fasoli
  • 50 g mąki (ja używam zwykłej, ale dobrze nada się także ryżowa lub owsiana)
  • Kakao (według uznania)
  • 6 g proszku do pieczenia
  • Przyprawy: jest to kwestia bardzo indywidualna, ponieważ można poprzestać na dodaniu kakao, ja jednak dodaję także cynamon. Polecam także użyć przyprawę do szarlotki lub przyprawy korzenne takie jak wanilia, goździki, kardamon itd.
  • Opcjonalnie owoce do dekoracji (moimi ulubionymi są maliny, którymi dekoruję górę).

Niezbędne akcesoria

Przede wszystkim odpowiednia forma do pieczenia! Polecam tę z powłoką non-stick. Jeśli nie wiesz co to, polecam zapoznać się z artykułem na ten temat. Jeśli nie masz takiej w swojej kuchni, to podpowiem, że najlepiej nada się korytko do pieczenia lub keksówka. Przydatna okaże się także tarka oraz miski w których będziesz mógł dokładnie wymieszać składniki.

Wykonanie

Marchewki dokładnie obierz ze skórki, a następnie zetrzyj na tarce. Startą marchew przełóż do miski, do której możesz wbić trzy jajka oraz dodać mąkę. Fasolę dokładnie odsącz z płynu, w którym się znajduje, a następnie dodatkowo ją przepłucz, używając w tym celu sitka. Następnie zblenduj ją do uzyskania jednolitej masy. Bardzo pomocny jest przy tym pojemnik do blendowania, który w błyskawiczny sposób pozwala zmiksować składniki, nie pozwalając na przypadkowe rozpryśnięcie zawartości na kuchenny blat. W kolejnym etapie należy przelać zblednowaną fasolę do miski z marchewką, mąką i jajkami. Dodaj proszek do pieczenia, kakao wg uznania oraz wybrane przyprawy. Całość bardzo dokładnie wymieszaj, aby wszystkie składniki się ze sobą idealnie połączyły. Przelej masę do wybranej formy i włóż do nagrzanego piekarnika na około 30 minut. Piecz w temperaturze 180 stopni. Bon appetit!

Comments

Log in or register to post comments