Pożyteczne wskazówki, aby Twoje wypieki były zawsze udane!
  11/07/2022 17:42:48 Praktyczne porady
Pożyteczne wskazówki, aby Twoje wypieki były zawsze udane!

Dużymi krokami zbliża się "najwspanialszy czas w roku", o którym radośnie śpiewa Andy Williams w kultowej piosence "It's The Most Wonderful Time Of The Year". Sprzyja on wzmożonym produkcjom przeróżnych wypieków; od klasycznego makowca, puszystego sernika i orzechowca, po kolorowe ciasteczka i aromatyczne pierniczki. Jak uchronić się przed zakalcem, opadającym lub niedopieczonym ciastem i innymi wpadkami? Na szczęście istnieje ogół pewnych zasad, których trzymanie się zagwarantuje, że unikniesz kulinarnej katastrofy.

Zawsze używaj przesianej mąki

Brzmi banalnie, prawda? Najlepiej skorzystać z pomocy przesiewacza do mąki, który błyskawicznie i dokładnie przesieje mąkę. W ten sposób Twoje wypieki będą pulchniejsze i pozbawione grudek. Używając  przesiewacza mąka nabiera powietrza, dzięki czemu suche składniki lepiej się łączą, a ciasto wychodzi bardziej puszyste. Możesz go także użyć do innych sypkich produktów np. kakao lub cukru pudru.

Piecz tylko w pełni nagrzanym piekarniku

Kolejny drobiazg, który uchroni Cię przed przykrą niespodzianką po wyciągnięciu ciasta z piekarnika. Dlaczego to takie ważne? Wstawienie blachy z ciastem do zimnego piekarnika może spowodować, że ciasto najzwyczajniej w świecie opadnie! To samo tyczy się otwierania drzwiczek piekarnika w trakcie pieczenia oraz ich otwierania natychmiast po upieczeniu. Dzieje się tak, ponieważ podczas gwałtownej różnicy temperatur wydziela się para wodna, której nadmiar może obciążyć delikatne ciasto i spowodować, że straci swoją sprężystość.

Dokładnie zmiksuj wszystkie składniki

Jeśli ciasto nie będzie dokładnie wymieszane i nie stworzy jednolitej masy, możesz zapomnieć o smacznym wypieku. Do wyrobienia ciasta najlepiej użyć robota kuchennego, a jeśli dopiero zaczynasz swoją przygodę z pieczeniem, to egzamin również zda mikser ręczny. Polecamy użyć miskę do miksowania z miarką 2,2 l lub pojemnik do blendowania 1,5 l. Uchronisz w ten sposób swój blat i najbliższe otoczenie przed pryskającym ciastem. Oba produkty wyposażone są w praktyczny dzióbek, który ułatwia delikatne przelewanie ciasta do formy.

Jak uchronić się przed zakalcem?

Wystarczy zadbać o odpowiednią temperaturę produktów do ciasta. Wszystkie powinny mieć temperaturę pokojową. Jeśli trzymasz jajka, mleko lub masło w lodówce, wyjmij je na minimum godzinę przed rozpoczęciem mieszania wszystkich składników. Jak mieć pewność, że zakalec nie powstaje podczas pieczenia? Pod koniec przewidywanego końca pieczenia można przeprowadzić test za pomocą np. wykałaczki. Jeśli po wbiciu w ciasto wykałaczka będzie wilgotna i oblepiona masą, to sygnał, że jeszcze nie jest gotowe i należy jeszcze kilka minut je piec.

Wybór odpowiedniej formy

Postaraj się piec w blachach, które pokryte są powłoką non-stick. Jeśli nie wiesz co to, zapoznaj się z artykułem na ten temat, który dokładnie opisuje czym wyróżniają się produkty pokryte tą powłoką i jak o nie dbać. W skrócie formy non-stick uchronią Cię przed przywieraniem ciast do formy - z łatwością wyjmiesz wypiek w całości, bez przyklejania do dna lub boków. Warto dodać, że powłoka non stick znakomicie przewodzi ciepło na całej powierzchni naczynia, dzięki czemu ciasto piecze się równomiernie.

Comments

Log in or register to post comments